Wednesday, 24 August 2011
Tartă cu zmeură
Ce poţi să faci cu o pahar de zmeură care te îmbie la piaţă ? Îl cumperi şi pregăteşti o tartă. Reţeta clasică. O folosesc la toate tartele cu fructe. Aluatul e cel franţuzesc cu unt, iar crema e de vanilie. Iată ingredientele:
Aluat de tartă franţuzesc ( Pate brisee)
190 g de unt (80% grăsime) la temperatura camerei
1 linguriţă de sare
1 gălbenuş de ou
1 linguriţă de zahăr
50 ml de lapte
250 g făină
Untul moale se freacă cu o lingură până se face o cremă, apoi se adaugă sarea şi gălbenuşul de ou, zahăr şi laptele şi se amestecă până se încorporează totul. Apoi se adaugă făina pas cu pas. Totul se face cu lingura de lemn, apoi se adună şi aluatul moale, în care totul e incoporat se pune pe o folie şi se împachetează. Pachetul de aluat se pune la frigider, circa 2 ore. Apoi se scoate şi se pune pe un plat pe care punem nişte făină să nu se lipească aluatul. Se presară cu făină şi se întinde cu sucitoarea până obţinem o formă rotundă, ca pentru tava de tartă. Totul trebuie să meargă foarte repede că untul va începe să se încălzească. Chiar dacă forma nu e perfectă, se mai poate ajusta în tava unsă cu unt şi pudrată cu făină. e important să lăsăm marginile tartei ridicate pe marginea tăvii, să nu le tăiem. Încingem cuptorul la foc moderat. Punem o foaie de copt peste mijlocul tartei şi punem nişte boabe de fasole să nu se umfle. Punem tarta la cuptor şi o coacem până ce devine aurie. Apoi o scoate, ridicăm boabele şi hârtia de copt şi lăsăm tarta să se răcorească :D
Crema de vanilie: Recunosc, nu e crema cea mai ieftină, dar e cea mai bună.
Avem nevoie de:
500 ml lapte
6 gălbenuşuri de ou
100 g zahăr tos
50 g făină albă
vanilie sau esenţă de vanilie
Putem laptele la fiert. Dacă avem vanilie punem păstaia în lapte. Batem gălbenuşul într-un bol cu zahăr până se face o spumă pufoasă. Adăugăm esenţa de vanilie, cam 2 linguriţe apoi făina şi o amestecăm să nu aibă cocoloaşe. Când laptele începe să fiarbă, scoatem un polonic de lapte îl aruncăm în bol şi amestecăm totul bine de tot apoi transferăm compoziţia bolului în oala cu lapte şi amestecăm în continuu până când crema se îngroaşă. Aveţi grijă să nu se lipească de fundul cratiţei. Când am obţinut grosimea dorită, luăm de pe foc şi aşteptăm să se răcească.
Şi acum urmează partea cea mai simplă. Se toarnă crema peste tartă şi se pun fructele. Cum vreţi voi şi de care vreţi voi. Eu am pus zmeură şi a fost yummmmmmm. Cei care au mâncat pot să confirme.
Labels:
crema de vanilie,
tartă,
zmeura
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment