Wednesday 27 July 2011

Quiche cu ciuperci şi praz


Cred că cel mai mare succes al petrecerii a fost quiche-ul cu ciuperci şi praz. Chiar şi cei care erau convinşi luptători anti-praz s-au dedat la el. Mie unuia îmi place să fac blatul singur. Se poate cumpăra. Ultima oara am văzut şi la Mega Image, însă prefer să folosesc ingredientele mele naturale.

Aluatul e cel clasic de pate brisee (adică tartă). Se iau 200 g de făină, 130 g de unt, ½ linguriţă de sare şi vreo 2-3 linguri de apă f rece. Făina se amestecă cu sarea apoi se pune untul şi se frământă până când începe să se facă o cocă. Se adaugă apa rece şi se frământă în bol, până ce coca se ia de pe marginile vasului. Apoi se înveleşte în folie de plastic şi se pune la frigider, timp de vreo 3-4 ore. (Eu de regulă fac coca seara şi o pregătesc a doua zi sau se mai întâmplă să fac porţie dublă sau tripă, atunci împart aluatul şi ce nu-mi trebuie pun la congelator, unde stă 2-3 luni. )

După ce s-a răcit aluatul se întinde cu sucitoarea pe un blat dat cu făină, până se obţine un blat gros de jumătate de deget. Se pune în tava unsă şi se lasă ca pe margini să stea mult pe dinafară. Marginile rămase în exces nu se taie. Se găureşte cu furculiţa fundul aluatului şi se pun nişte boabe de fasole uscată cât să acopere suprafaţa blatului. Se dă la cuptor, până se aureşte.

Pentru umplutură am folosit un praz de dimensiuni medii. L-am curăţat şi l-am spălat f bine. L-am tăiat pe verticală şi l-am mai spălat odată, apoi l-am tăiat rondele subţiri. Am tăiat şi ciupercile, curăţate în prealabil. Am pus prazul la călit în puţin unt, apoi când deja era pe jumătate călit am pus ciupercile peste şi am lăsat la foc mic până ce s-a călit totul şi s-a evaporat apa. Într-un bol am pus 200 ml de smântână pentru gătit, 3 ouă, sare, busuioc, piper, nucşoară, după gust. Le-am amestecat şi am adăugat 150 g de caşcaval ras. Compoziţia asta am turnat-o în tigaie peste praz şi ciuperci. Am amestecat din nou şi am vărsat totul pe aluatul copt în prealabil. Am pus totul, din nou, la cuptor, pentru 20 de minute. :)





Tuesday 19 July 2011

Din categoria: Cu ce am servit prietenii de ziua mea !




M-am gândit la un moment dat că ar fi destul de înţelept să pregătesc, pe lângă cele multe dulciuri şi lucruri sărate.

Iniţial voiam să fac spirale cu nucă, aşa cum se fac la noi în Ardeal şi de aici mi-a venit ideea de a schimba nucile, pentru o umplutură sărată. Am făcut mici cercetări privind aluatul şi m-am decis să fac ceva cu busuioc.

Am făcut mai întâi coca din 3 căni de făină, 1 lingură de bicarbonat de sodiu, ½ lingură de sare, 50 g de unt, 60 g de caşcaval (am folosit un caşcaval simplu şi ieftin, Dalia) şi lapte cât cuprinde (vreo 2 căni). Am amestecat ingredientele uscate apoi am început sa incorporez untul, am pus caşcavalul ras şi am turnat lapte, puţin câte puţin, până am obţinut un aluat elastic. Am aşezat aluatul pe blatul dat cu făină şi l-am întins până a ajuns cam de un deget.

A venit rândul umpluturii. Într-un blender am aşezat 10 frunze de busuioc, 4 ciuperci tăiate cuburi, o linguriţă de sare şi una de piper, 50g caşcaval ras şi 5 linguri de ulei de măsline. Am lăsat ca blenderul să-şi facă treaba, până se obţine o pastă. Pasta am întins-o uniform pe cocă, am rulat-o şi cu un cuţit ascuţit am tăiat felii „franzela” obţinută.

Le-am aşezat într-o tavă, pe o hârtie de copt, la distanţă potrivită, pentru că ele cresc în cuptor şi nu voiam să se lipească una de alta. Le-am dat la cuptor, până au devenit aurii. Şi atât !

Va urma !

Wednesday 13 July 2011

Lemon bars







O reteta pe care am gasit-o la David Lebovitz si care intra in categoria request-urilor la intruniri.

Ingrediente:
Pentru blat:
280 g faina alba
100 g zahar tos
1/2 lingurita de sare
230 g unt
1 lingurita de esenta de vanilie

Pentru crema:
2 lamai mari (necerate sau curatate de ceara)
400 g zahar tos
90 ml zeama de lamaie
6 oua
8 lingurite de amidon
1/2 lingurita de sare
90 g unt

Se incepe cu blatul. Se iau ingredientele uscate si se amesteca bine intr-ul bol. Intre timp se topeste untul si apoi se adauga in bol alaturi de esenta de vanilie. Se amesteca pana se omogenizeaza si se obtine un aluat mai moale. Apoi se ia tava (eu folosesc o tava mare, ca de cuptor) se tapeteaza cu hartie de copt (si laturile). Se pun vreo 4 gramajoare de aluat in patru laturi ale tavii si se incepe sa se intinda cu mana, pana se obtine un blat de grosime uniforma si compacta. (i know, e cam bizar la inceput) E important sa la margini blatul sa ajunga si pe marginile tavii, sa nu scurga crema. Blatul se pune la copt, in cuptorul incins, la foc potrivit, timp de vreo 15 min. Pana se aureste. Apoi se scoate.

Intre timp se iau lamaile se taie in bucati si se baga in blender CU COAJA CU TOT !!!! Se scot doar samburii. Se intra cu blenderul in lamaie, pana ce totul se transforma intr-o crema. Se adauga zaharul si se continua cu blenderul pana cand se obtine o spuma. Apoi totul se toarna intr-un bol. Se adauga ouale, unul cate unul, si se amesteca cu un tel. Urmeaza zeama de lamaie, sarea, untul topit si amidonul la final. Crema omogenizata se toarna peste blat si se reintroduce in cuptor, la temperatura potrivita, timp de vreo 30 de minute sau pana cand crema nu se mai misca. Se scoate din cuptor si se lasa la racit, apoi se taie dreptunghiuri. Se poate presara cu zahar pudra.

Se poate pastra la frigider mai multe zile, desi nu cred ca e cazul sa nu fie consumata.


Monday 11 July 2011

Cartofi dulci cu orice ?


Prima mea intalnire cu cartofii dulci a fost cu multi ani in urma si mi s-au parut niste chestii insipide, un fel de alternativa la dovleac. Am zis totusi, sa fac o incercare dupa ani de tacere.

Asa ca am luat un cartof dulce (nu foarte mare). L-am curatat si intre timp am pus apa cu sare la fiert. Cartoful l-am taiat pe verticala in bucati groase de 2 degete (ies cam 8 bucati dintr-un cartof). Cand apa a inceput sa fiarba i-am aruncat in oala si i-am tinut circa 8-10 minute, pana s-au patruns destul de tare. I-am scos si i-am clatit cu apa rece. Apoi i-am infasurat in cate 2-3 felii de prosciutto. Am folosit un prosciutto semi-crud, care mai lasa destula grasime incat cartofii sa nu se usuce. Se poate folosi si bacon, cu mai putina grasime. Int
re cartofi si prosciutto am bagat cate o frunza doua de busuioc, dar se poate folosi orice planta aromatica (cimbru, maghiran). Am presarat cu putina sau si piper proaspat macinat. Am pus cartofi pe o tava tapetata cu hartie de copt, am stropit cu putin ulei de masline si am dat la cuptor circa 15 minute, pana ce prosciutto s-a rumenit.

Asta am obtinut !