Wednesday 13 July 2011

Lemon bars







O reteta pe care am gasit-o la David Lebovitz si care intra in categoria request-urilor la intruniri.

Ingrediente:
Pentru blat:
280 g faina alba
100 g zahar tos
1/2 lingurita de sare
230 g unt
1 lingurita de esenta de vanilie

Pentru crema:
2 lamai mari (necerate sau curatate de ceara)
400 g zahar tos
90 ml zeama de lamaie
6 oua
8 lingurite de amidon
1/2 lingurita de sare
90 g unt

Se incepe cu blatul. Se iau ingredientele uscate si se amesteca bine intr-ul bol. Intre timp se topeste untul si apoi se adauga in bol alaturi de esenta de vanilie. Se amesteca pana se omogenizeaza si se obtine un aluat mai moale. Apoi se ia tava (eu folosesc o tava mare, ca de cuptor) se tapeteaza cu hartie de copt (si laturile). Se pun vreo 4 gramajoare de aluat in patru laturi ale tavii si se incepe sa se intinda cu mana, pana se obtine un blat de grosime uniforma si compacta. (i know, e cam bizar la inceput) E important sa la margini blatul sa ajunga si pe marginile tavii, sa nu scurga crema. Blatul se pune la copt, in cuptorul incins, la foc potrivit, timp de vreo 15 min. Pana se aureste. Apoi se scoate.

Intre timp se iau lamaile se taie in bucati si se baga in blender CU COAJA CU TOT !!!! Se scot doar samburii. Se intra cu blenderul in lamaie, pana ce totul se transforma intr-o crema. Se adauga zaharul si se continua cu blenderul pana cand se obtine o spuma. Apoi totul se toarna intr-un bol. Se adauga ouale, unul cate unul, si se amesteca cu un tel. Urmeaza zeama de lamaie, sarea, untul topit si amidonul la final. Crema omogenizata se toarna peste blat si se reintroduce in cuptor, la temperatura potrivita, timp de vreo 30 de minute sau pana cand crema nu se mai misca. Se scoate din cuptor si se lasa la racit, apoi se taie dreptunghiuri. Se poate presara cu zahar pudra.

Se poate pastra la frigider mai multe zile, desi nu cred ca e cazul sa nu fie consumata.


3 comments:

  1. TIP!!!
    este vorba de coaja galbena care se rade usor, fara partea alba :)

    ReplyDelete
  2. SUPER!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Da, se poate face si fara coaja, insa e nevoie pentru acel gust specific care e atat acid dar si amar.

    ReplyDelete