Sunday 11 March 2012

Prăjitură cu nucă



Prăjitura asta are diferite denumiri, niciodată nu am ştiut care e cea corectă. I se zice tăvălită, însiropată, cu cocos, fără. Eu o voi numi cu nucă, deoarece în nucă stă diferenţa faţă de celelalte reţete.
Ingrediente:
200 g zahăr
50 g unt
1 ou
2 linguri de miere
200 ml lapte
300 g făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Glazură:
250 g zahăr pudră
18 linguri de lapte
140 g unt
30 g cacao
esenţă de rom sau rom
nucă măcinată

Pentru blat se amestecă ingredientele umede cu zahărul până la omogenizare, apoi se adaugă făina şi bicarbonatul. Se pune într-o tavă şi se coace până devine aurie, se scoate din cuptor, se lasă la răcit şi se taie cuburi. Pentru glazură se amestecă ingredientele, mai puţin nuca într-o oală şi se pune la fiert, când s-a omogenizat glazura şi înainte să dea în clocot, aruncăm în ea romul, mai amestecăm o dată şi luăm oala de pe foc. Acum începe nebunia. Se ia câte un cub de pandişpan şi se însiropează în glazură apoi se învăluie cu nuca măcinată. Dacă procedura vă ia prea mult timp şi glazura se răceşte, ea poate fi încălzită oricând. That’s it.