Wednesday 14 December 2011

Plăcintă cu mere



Se apropie Crăciunul şi cred că plăcinta cu mere e un soi de desert care poate fi uşor pregătit şi se potriveşte tuturor ocaziilor.
Ingrediente:
500 g făină albă
150 g unt
3 linguri zahăr
1 strop de sare
2 ouă
100 ml lapte
1 plic de drojdie uscată
1-2 linguri de smântână
1 lămâie
1-1,5 kg de mere uşor acrişoare
6 linguri de zahăr
1 lingură de scorţişoară

Se ia laptele şi se pune la foc până se face călduţă. Se amestecă cu 1 lingură de zahăr. Când s-a încălzit se pune drojdia uscată şi se lasă să fermenteze. Între timp frecăm făina cu untul până se face ca nisipul umed. Adăugăm cele 2 linguri de zahăr, sarea, ouăle, apoi drojdia fermentată şi o lingură de smântână şi coaja unei lămâi. Frământăm până obţinem o cocă care se dezlipeşte de pereţii vasului şi este elastică. Dacă mai e nevoie de făină sau smântână, putem adăuga. Acoperim apoi vasul c-un prosop şi lăsăm coca la dospit. Între timp ne ocupăm de mere. Le curăţăm şi le scoatem, le dăm prin răzătoare. (eu aici am mulţumit providenţei că m-am înzestrat, de-o vreme, c-un robot de bucătărie). Când toate merele sunt rase le presărăm cu zeama lămâii pe care am ras-o. Când coca a crescut o împărţim în două, o parte se întinde pe mărimea tăvii, se pune peste o foaie de copt, se presara cu pesmet, în strat subţire. Apoi stoarcem bine merele şi le aşezăm în strat uniform în tavă. Amestecăm 6 linguri de zahăr cu 1 lingură de scorţişoară şi presărăm peste mere, apoi acoperim totul cu partea rămăsă din cocă, întinsă şi aceasta. Luăm o furculiţă şi o înfigem în coca de sus, de mai multe ori, să iasă aburii şi punem totul la cuptor la foc moderat până se face auriu totul. Lăsăm să se răcească şi presărăm zahăr pudră. Voi ce mai gătiţi pentru Crăciun ? Sau ce aţi vrea să mâncaţi ?